Doc.gr
Posted: Saturday, 05 October 2013

Η κολπική μυκητίαση, γνωστή και ως καντιντίαση αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα υγείας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αίτια:          
Οι μυκητιασικές λοιμώξεις του κόλπου οφείλονται στην υπερανάπτυξη του μύκητα
candida albicans στην περιοχή. Η candida ανήκει στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, όπως και του πεπτικού σωλήνα και ο πληθυσμός της διατηρείται εντός ορίων (σε κανονικά επίπεδα) κυρίως λόγω της παρουσίας των κολπικών οξεάντοχων γαλακτοβάκιλλων. Η καντιντίαση δεν αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και δεν απαιτείται ταυτόχρονη θεραπεία του σεξουαλικού συντρόφου όταν ο τελευταίος στερείται συμπτωμάτων.
 
Τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης περιλαμβάνουν:
-κνησμό και ερεθισμό του κόλπου -αίσθημα καύσου -αίσθημα τραυματισμού στην περιοχή και πόνο -ερύθημα ή/και οίδημα στην είσοδο του κόλπου ή στο αιδοίο -λευκωπό έκκριμα, που μοιάζει με κομμένο τυρί.
Συχνότερα αίτια υπερανάπτυξης του μύκητα στην περιοχή του κόλπου: -χρήση αντιβιοτικών σκευασμάτων -ορμονολογικές μεταβολές-εγκυμοσύνη -χρήση αντισυλληπτικών χαπιών -σακχαρώδης διαβήτης -εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα -φάρμακα, που καταστέλλουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού-κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.           Η κλασσική, συμπτωματική θεραπεία του νοσήματος έχει ως στόχο την καταστροφή του εν λόγω μύκητα και γι’αυτό σπάνια οδηγεί σε μόνιμη θεραπεία. Πολύ σύντομα και μετά τη λήξη της τοπικής ή συστηματικής αντιμυκητιασικής αγωγής ο μύκητας αρχίζει να πολλαπλασιάζεται οδηγώντας σε επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Αντίθετα, με την ομοιοπαθητική θεραπεία (ολιστικό θεραπευτικό σύστημα) επαναφέρουμε την ισορροπία στον οργανισμό και με τον τρόπο αυτό τον απαλλάσσουμε σταδιακά  και εντελώς ακίνδυνα από τα συμπτώματα της κολπικής καντιντίασης.    
Πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για την κολπική μυκητίαση είναι:
1)
Helonias:
         
Συνταγογραφείται σχεδόν συστηματικά όταν παρατηρείται κολπικό έκκριμα, σαν κομμένο τυρί, που προκαλεί έντονο κνησμό και αίσθημα καύσου.

2) Sepia:
         
Συνταγογραφείται σε χρόνια υποτροπιάζουσα κολπική μυκητίαση, όταν όμως παρατηρούνται συχνά υποτροπιάζουσες λοιμώξεις και στο  ουροποιητικό σύστημα (κυστίτιδες, πυελονεφρίτιδες, άλλες κολπικές λοιμώξεις). Ασθενείς, που έχουν ανάγκη το συγκεκριμένο φάρμακο παρουσιάζουν στάση στο φλεβικό δίκτυο, που μεταφράζεται ως αίσθημα τάσης και πίεσης προς τα κάτω της μήτρας και των γεννητικών οργάνων, αιμορροΐδες, φλεβίτιδα, παθήσεις του ήπατος και των χοληφόρων, δερματικές παθήσεις.

3) Natrium muriaticum:

Ενδείκνυται σε γυναίκες, που υποτροπιάζουν στη θάλασσα κυρίως και κατά την έκθεσή τους στον ήλιο. Επίσης παρουσιάζουν συχνά αναπνευστικές λοιμώξεις, φωτοδερματίτιδες (εξανθήματα από την έκθεση στον ήλιο) ενώ πρόκειται για κλειστές γυναίκες, συντηρητικές, ήσυχες, σιωπηλές.
4) Lycopodium:          
Δίδεται σε υποτροπιάζουσα καντιντίαση, που εμφανίζεται παράλληλα με πεπτικές διαταραχές-γαστρίτιδα, κολίτιδα, μετεωρισμό, χρόνια δυσκοιλιότητα). Επικουρικά συνιστώνται προβιοτικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

5) Pulsatilla:
         
Συνιστάται συνήθως σε νεαρά κορίτσια και νεαρές γυναίκες, που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες κολπικές, μυκητιασικές λοιμώξεις, ανθεκτικές στη θεραπεία (τοπική ή συστηματική). Παρουσιάζουν συνήθως έντονο κνησμό αλλά και ερύθημα λόγω του λεπτεπίλεπτου κολπικού βλεννογόνου, έχουν μελανά δάκτυλα σε άνω και κάτω άκρα διατεταμένες φλέβες κλπ. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι πως έχουν μεγάλη ανάγκη από αγάπη και προσοχή.

6) Graphites:          
Ενδείκνυται σε γυναίκες υπέρβαρες, αργές, που κρυώνουν συνήθως και  υποφέρουν από χρόνια δυσκοιλιότητα,διαταραχές εμμήνων καθώς επίσης και υποτροπιάζουσες κολπικές μυκητιάσεις.

7) Τhuja:
Σε ασθενείς, που δε μπορούν να ελέγξουν το πρόβλημα με συμβατικά, αντιμυκητιασικά φάρμακα, και έχουν λάβει πληθώρα χημικών σκευασμάτων για διάφορα προβλήματα υγείας. Μπορεί να είναι υπέρβαροι να έχουν κατακράτηση υγρών, κυτταρίτιδα, χρόνιο κολπικό έκκριμα, κονδυλώματα.
8) Monilia albicans:
         
Πρόκειται για ομοιοπαθητικό φάρμακο, που ετοιμάζεται από τον ίδιο το μύκητα αλλά η χρήση του ως μονοθεραπεία δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα.

Οδηγίες προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα κολπικής καντιντίασης:
Συνιστάται να αποφεύγονται οι κολπικές πλύσεις, τα κολπικά ταμπόν, τα στενά και συνθετικά εσώρουχα. Να περιορίζεται η κατανάλωση γλυκισμάτων, τροφών πλούσιων σε ζύμες και μαγιά, δημητριακών. Ενδείκνυται η υγιεινή διατροφή, η κατανάλωση απεριόριστης ποσότητας γιαουρτιού καθώς επίσης και προβιοτικών σκευασμάτων, που περιέχουν γαλακτοβάκιλλους.
Διάρκεια ομοιοπαθητικής θεραπείας:
Η ομοιοπαθητική θεραπεία της χρόνιας, υποτροπιάζουσας  μυκητίασης πραγματοποιείται σε περίπου 3-6 μήνες. Βελτίωση των συμπτωμάτων παρατηρείται από την πρώτη, δεύτερη εβδομάδα από την έναρξη της αγωγής αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να αποφευχθούν οι υποτροπές.  



  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: