Μέρος A
ΤΟ ΔΕΡΜΑ
Τις τελευταίες δεκαετίες κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα καλλυντικά, ινστιτούτα ομορφιάς, ειδικοί ιατροί ή μη, που ασχολούνται με την αισθητική ιδιαίτερα του προσώπου.
Με τον καιρό κάποιες μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται για την αναζωογόνηση, την ανάπλαση και γενικότερα τη βελτίωση του δέρματος παλιώνουν και τη θέση τους παίρνουν άλλες νεότερες. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή κοσμητολογία η ομοιοπαθητική, που εφαρμόζεται για περισσότερα από διακόσια χρόνια τώρα δεν έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα μεταξύ άλλων, για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων του δέρματος, των μαλλιών και των ονύχων.Η ανάγκη για το ωραίο πάντα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας ακίνδυνα και αποτελεσματικά κοσμητολογικά σκευάσματα- δερμοκαλλυντικά. Παρά το γεγονός, ότι τα δερματολογικά προβλήματα σπάνια συνδέονται με καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή, πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν μικρές περιουσίες ή ακόμη θέτουν και τη ζωή τους σε κίνδυνο (αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις) προκειμένου να αποκτήσουν μια όμορφη και νεανική εξωτερική εμφάνιση.
Από την άλλη πλευρά μεταξύ των ασθενών μας υπάρχουν αρκετοί, που έχουν βρει τη δική τους φόρμουλα ομορφιάς μέσα από δυναμοποιημένες φυσικές ουσίες (ομοιοπαθητικά φάρμακα) καθώς επίσης και με την τοπική ή συστηματική χρήση απλών κεκαθαρμένων φυσικών ουσιών (βότανα).
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στους ανθρώπους αυτούς δύσκολα μπορεί να προσδιορίσει την ηλικία τους, ακόμη και οι ρυτίδες και οι γραμμές έχουν απαλυνθεί ενώ το δέρμα τους αποκτά μια σφριγηλότητα με απολύτως φυσικό τρόπο.
Ομοιοπαθητικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της χροιάς ή της υφής του δέρματος είναι:
1)Ωχρό δέρμα
-Calcarea carbonica- ιδιαίτερα όταν αυτό συνδυάζεται με ανοιχτόχρωμα μάτια, βραδύ μεταβολισμό, πλαδαρότητα και αίσθημα κρύου.
-Veratrum album- σε συνδυασμό με υπόταση, αδυναμία και αίσθημα κρύου.
2)Κίτρινο δέρμα
-Chelidonium- ειδικά όταν συνυπάρχει ηπατοπάθεια
-Ferrum metallicum- όταν συνυπάρχει χρόνια αναιμική προδιάθεση.
3)Ασθενικό στην όψη δέρμα, που μοιάζει να είναι βρώμικο είναι χαρακτηριστικό για το Sulfur.
4)Δέρμα ξηρό, που απολεπίζεται:
-Petroleum ιδιαίτερα σε ανοιχτόχρωμους και ξανθούς ασθενείς.
-Sepia σε μελαχρινούς.
5)Δέρμα, που είναι πολύ ευαίσθητο και πονάει ακόμη και στο άγγιγμα:
-Chamomilla- για ευερέθιστους και νευρικούς ανθρώπους.
-Hepar Sulfur- συνήθως ξανθές, ανοιχτόχρωμες γυναίκες, το δέρμα των οποίων τραυματίζεται πολύ εύκολα.
6)Ακνεϊκό δέρμα. Οι βλάβες της ακμής συνήθως εμφανίζονται σε νέους ανθρώπους με την έναρξη της σμηγματόρροιας. Οι δερματολόγοι διακρίνουμε δύο κλινικούς τύπους: Α) την ξηρή και Β) τη λιπαρή σμηγματόρροια.
6Α) Όταν έχουμε να κάνουμε με λιπαρή σμηγματόρροια το δέρμα γυαλίζει, είναι άγριο, μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού και έχει μεγάλους πόρους. Σε τέτοιες περιπτώσεις μερικά από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, που ενδείκνυνται είναι:
-Selenium-το δέρμα στο πρόσωπο γυαλίζει και φέρει φαγέσωρες (μικρές κυστούλες λευκές ή μαύρες) και η κατάσταση χειροτερεύει λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης.
-Calcarea carbonica –συνιστάται σε άτομα, που έχουν την τάση να παχαίνουν και διαθέτουν ωχρό, κρύο και χαλαρό δέρμα.
-Natrium muriaticum- συστήνεται σε αδύνατους ανθρώπους, που παρουσιάζουν αυξημένη λιπαρότητα ακόμη και στην περιοχή των βλεφάρων αλλά και περιοφθαλμικά.
-Thuja- συνοδεύεται από αυξημένη όρεξη, και κατανάλωση προϊόντων με πολλές θερμίδες.
-Hydrastis-όταν παρατηρείται έντονη λιπαρότητα στο μέτωπο.
-Ammonium muriaticum- περιστοματική γυαλάδα εξαιτίας υπέρμετρης λιπαρότητας στην περιοχή.
6Β) Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά ξηρής σμηγματόρροιας χρησιμοποιούμε συνήθως ομοιοπαθητικά φάρμακα, που περιέχουν θείο(S).
-Sulfur-σε βρώμικο στην όψη δέρμα, απεριποίητο, που απολεπίζεται και κοκκινίζει. Η όλη κατάσταση χειροτερεύει με το πλύσιμο και τη ζέστη.
-Sulfur iodatum ή Hepar sulfur-όταν στο δέρμα παρατηρούνται πιο πολλά φλυκταινίδια (βλάβες με πύον).
-Κali bromatum-σε καφεοειδείς ή γκριζωπές βλάβες όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στην πλάτη και στο στήθος, σε ανοιχτόχρωμους ασθενείς.
-Kali iodatum-για παρόμοιες βλάβες σε σκουρόχρωμους ασθενείς.
-Sanguinaria-σε ακμή, που εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες, που βρίσκονται σε κλιμακτήριο.
-Nux vomica-σε ακμή, που παρουσιάζεται σε έδαφος κατάχρησης διαφόρων φαρμάκων.
-Bovista-ενδείκνυται σε διαρκή ερεθισμό του δέρματος και ακμή λόγω εφαρμογής ακατάλληλων τοπικών σκευασμάτων.
Το ξηρό δέρμα σε νεαρή ηλικία είναι όμορφο, λεπτό και συνήθως πιο λευκό, όμως περνώντας τα χρόνια και χωρίς την κατάλληλη περιποίηση γερνάει, σπάει πιο εύκολα και εμφανίζονται πιο νωρίς οι πρώτες ρυτίδες. Η ξηρότητα αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπολειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων (παθολογικός μεταβολισμός, έλλειψη βιταμινών, αναιμία) ή μπορεί να οφείλεται στην επίδραση διαφόρων εξωτερικών παραγόντων(ηλιακή ακτινοβολία, παγωμένος αέρας, σκόνη, χρήση ακατάλληλων καλλυντικών).
Πολύ συχνά στην ομοιοπαθητική καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά με χρόνια υποτροπιάζουσα δοθιήνωση (επώδυνους συνήθως καλόγερους, που εμφανίζονται συχνά). Οι ασθενείς αυτοί συνήθως έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένως αντιβιοτικά χωρίς αποτέλεσμα, αφού ανακουφίζονται για λίγο και το πρόβλημα σύντομα επανεμφανίζεται.
Ομοιοπαθητικά φάρμακα, που συνιστώνται συνήθως είναι:
-Silica-όταν η φλεγμονή παραμένει στο σημείο για μέρες χωρίς να παρουσιάζεται ύφεση των συμπτωμάτων.
-Calcarea sulfurica-όταν υπάρχει έντονη και διαρκής πυόρροια (ροή πύου).
-Hepar sulfur-όταν η όλη κατάσταση συνοδεύεται από έντονο πόνο.
Εκτός από τα προαναφερθέντα ομοιοπαθητικά φάρμακα, θα πρέπει να τονίσουμε πως είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρούμε το δέρμα μας καθαρό, προκειμένου να απομακρύνονται οι ρύποι, τα νεκρά κύτταρα, ο ιδρώτας και το σμήγμα, που απεκκρίνεται καθημερινά από τους σμηγματογόνους αδένες. Επιπρόσθετα εκτός από το καλό πλύσιμο με ειδικό σαπούνι και νερό μπορεί να χρησιμοποιούνται και διαλύματα με ομοιοπαθητικά σκευάσματα ανάλογα με τις ανάγκες.
Για παράδειγμα, το διάλυμα με Arnica Montana, τονώνει τα τοιχώματα των αγγείων του δέρματος, ανανεώνει την επιδερμίδα, διεγείρει την ιστική αναπνοή και την κατανάλωση οξυγόνου από τα επιδερμιδικά κύτταρα. Το διάλυμα με Thuja χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση της ανοσολογικής κατάστασης του δέρματος και την ενίσχυση της αντίστασης σε παθογόνους μικροοργανισμούς, βελτιώνει τη χροιά αλλά και την ελαστικότητα του δέρματος. Τέλος το διάλυμα με Aesculus ενδείκνυται για τη διατήρηση του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών καθώς επίσης και για την ελαχιστοποίηση του φαινομένου της φλεβικής στάσης στο δέρμα. Συνεχίζεται…………..
Oι πληροφορίες για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι μόνο προς πληροφόρηση των ασθενών για τη φύση των φαρμάκων. Δε συνιστάται να παίρνετε ομοιοπαθητικά φάρμακα χωρίς την συμβουλή του ομοιοπαθητικού σας ιατρού. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αλληλεπίδρασης με οποιοδήποτε συμβατικό φάρμακο, απλά μερικές φορές κάποια από τα συμβατικά φάρμακα (αντιβιοτικά, κορτιζόνη) μπορούν να αναστείλουν την ομοιοπαθητική θεραπεία. Η παρασκευή και η κυκλοφορία τους είναι επίσημα κατοχυρωμένες από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (κοινοτική οδηγία ΟΔ/92/73/ΕΟΚ της 22/09/1992 και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας απο 1/1/1994 που ακολούθησε).