Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014
Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη κολπίτιδα που ταλαιπωρεί νέες γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Το πιο συχνό είδος μυκήτων είναι η Candida albicans. Βρίσκεται στο κολπικό έκκριμα τόσο συχνά, που θεωρείται συστατικό της φυσιολογικής χλωρίδας. Η κολπική μυκητίαση (καντιντίαση) αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα υγείας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
          Η καντιντίαση αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ενώ δεν απαιτείται ταυτόχρονη θεραπεία του σεξουαλικού συντρόφου όταν ο τελευταίος στερείται συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης περιλαμβάνουν: κνησμό και ερεθισμό του κόλπου, αίσθημα καύσου, αίσθημα τραυματισμού στην περιοχή και πόνο, ερύθημα ή/και οίδημα στην είσοδο του κόλπου ή στο αιδοίο, λευκωπό έκκριμα, που μοιάζει με κομμένο τυρί.
Συχνότερα αίτια υπερανάπτυξης του μύκητα στην περιοχή του κόλπου είναι: χρήση αντιβιοτικών σκευασμάτων, ορμονολογικές μεταβολές-εγκυμοσύνη, χρήση αντισυλληπτικών αντιβιοτικών σκευασμάτων, σακχαρώδης διαβήτης, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, φάρμακα, που καταστέλλουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού, κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
          Η κλασσική, συμπτωματική θεραπεία του νοσήματος έχει ως στόχο την καταστροφή του εν λόγω μύκητα και γι’αυτό σπάνια οδηγεί σε μόνιμη θεραπεία. Πολύ σύντομα και μετά τη λήξη της τοπικής ή συστηματικής αντιμυκητιασικής αγωγής ο μύκητας αρχίζει να πολλαπλασιάζεται με γρήγορους  ρυθμούς οδηγώντας σε επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η Ορθομοριακή Διατροφή είναι η νέα επιστημονική και ολοκληρωμένη μέθοδος θρέψης και αποτοξίνωσης των κυττάρων του οργανισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την ουσιαστική πρόληψη και θωράκιση του οργανισμού εναντίον όλων των ψυχοσωματικών παθήσεων αλλά και εξαφάνιση πολλών παθολογικών συμπτωμάτων που ίσως έχουν ήδη εμφανισθεί. Εκατομμύρια άτομα σήμερα στον πλανήτη καταφεύγουν στην ορθομοριακή ιατρική, όχι μόνο προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Χρόνιες “ανίατες” παθήσεις εξαφανίζονται με ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής το οποίο, αναπληρώνοντας τις ελλείψεις και αποτοξινώνοντας τον οργανισμό, τον βοηθάει να εκπληρώσει την αποστολή του, που είναι η παραγωγή ενέργειας, η ανανέωση των κυττάρων και οι διάφορες λειτουργίες του.       
Το άτομο συμπληρώνει συνήθως ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο, το οποίο δίνει στον Ορθομοριακό Σύμβουλο τη δυνατότητα, να εντοπίσει τις συγκεκριμένες ελλείψεις και τα βασικά αίτια των συμπτωμάτων, βάσει των οποίων ετοιμάζει ένα ατομικό πρόγραμμα διατροφής και θεραπείας, ειδικά για την περίπτωση.
          Τα άτομα που πάσχουν από καντιντίαση πρέπει να ακολουθήσουν για ένα διάστημα μια συγκεκριμένη διατροφή. Μια διατροφή που περιέχει πολλές επεξεργασμένες τροφές (δηλαδή ζάχαρη και επεξεργασμένους υδρογονάνθρακες) μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της φυσιολογικής χλωρίδας του γαστρεντερικού συστήματος, επιτρέποντας στην Candida albicans, λοιπούς μύκητες και παράσιτα να αυξήσουν τον πληθυσμό τους.
          Κυρίως πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη, διότι η ζάχαρη συμβάλλει στην ανάπτυξη μυκήτων, πρέπει να αποφεύγονται επίσης τροφές που περιέχουν κάθε τύπο μαγιάς, συμπεριλαμβανομένων των ζυμωμένων τροφών όπως ψωμί φτιαγμένο με μαγιά αλλά και άλλες τροφές.
          Ο Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφής θα καταλήξει σε κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής σε συνεργασία πάντα με τον ασθενή, συνήθως τα άτομα που ακολουθούν αυτό το θεραπευτικό σχήμα αναφέρουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 3 μήνες για να παρατηρηθούν τα πρώτα αποτελέσματα.
Σε συνδυασμό με τη δίαιτα προτείνονται και ορθομοριακά προϊόντα δηλ. ειδικά επιλεγμένασυμπληρώματα διατροφής υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών για βέλτιστη απορρόφηση.
Τα ορθομοριακά σκευάσματα είναι ειδικά τροφικά συμπλέγματα, που συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.λ.π. στην ίδια μορφή που βρίσκονται σε μια φυσική τροφή.
          Για την κολπική μυκητίαση προτείνονται ορθομοριακά προβιοτικά, που περιέχουν λακτοβάκιλλους οξεόφιλους, αλλά και ορθομοριακά προϊόντα που περιέχουν γκρέιπφρουτ, έλαιο κανέλλας, έλαιο γαρυφάλλου και σκόρδο. Η Aloe Vera σε μεγάλη συμπύκνωση βοηθά στην ανάπτυξη των προβιοτικών βακτηρίων και αποτρέπει την αύξηση της Candida albicans.


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: