Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014
Ονυχομυκητιάσεις: Αίτια και θεραπεία
Η ονυχομυκητίαση είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα-μια μόλυνση των νυχιών, των χεριών ή των ποδιών από μύκητες που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Η ονυχομυκητίαση δεν είναι μόνο ένα απλό αισθητικό πρόβλημα αφού μπορεί να προσβληθεί ένα ή περισσότερα από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Πρόκειται για χρόνια πάθηση των νυχιών η οποία οφείλεται σε διάφορα είδη μυκήτων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υποχωρεί αυτόματα και η συχνότητά της αυξάνεται προϊούσης της ηλικίας.
                                         
Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα το 50% των ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 70 ετών έχει εμφανίσει ονυχομυκητίαση, ενώ σε ηλικίες μικρότερες των 18 ετών μόνο το 1% εμφανίζει μυκητίαση των ονύχων. Είναι ελαφρώς συχνότερη στο αντρικό φύλο και στον αστικό πληθυσμό, πιθανώς εξαιτίας των κλειστών υποδημάτων. Το 90% αφορά τα πόδια και κυρίως τα μεγάλα δάκτυλα. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των γυναικών που εμφανίζουν ονυχομυκητιάσεις κυρίως στα  νύχια των ποδιών, τα ηλικιωμένα άτομα προσβάλλονται συχνότερα.
 Κατά τον Zais, οι ονυχοµυκητιάσεις διακρίνονται σε 4 κλινικούς τύπους:
· περιφερική ονυχοµυκητίαση
· λευκή επιφανειακή ονυχοµυκητίαση
· εγγύς υπωνύχια ονυχοµυκητίαση
· καντιντιασική ονυχοµυκητίαση.

Η ονυχομυκητίαση οφείλεται σε  διάφορα είδη μυκήτων, συχνότερα σε δερματόφυτα και λιγότερο συχνά σε είδη Candida και  ευρωμύκητες. Αναλυτικά οι κυριότεροι αιτιολογικοί παράγοντες ανά κατηγορία είναι: 
• Δερματόφυτα. Το 97% των περιπτώσεων οφείλονται
τους μύκητες του γένους : trichophyton rubrum και στο trichophyton mentagrophytes.
• Ζυμομύκητες. Συνηθέστερα Candida albicans. 
• Ευρωμύκητες. Σπάνια αποτελούν αιτία πρωτοπαθούς μυκητίασης. Συχνά αποικίζουν δευτεροπαθώς δυστροφικά νύχια. Συνηθέστεροι ευρωμύκητες είναι aspergillus, acremonium και fusarium.
• Δερματόφυτα. Το 97% των περιπτώσεων οφείλονται τους μύκητες του γένους : trichophyton rubrum και στο trichophyton mentagrophytes.
• Ζυμομύκητες. Συνηθέστερα Candida albicans. 
• Ευρωμύκητες. Σπάνια αποτελούν αιτία πρωτοπαθούς μυκητίασης. Συχνά αποικίζουν δευτεροπαθώς δυστροφικά νύχια. Συνηθέστεροι ευρωμύκητες είναι aspergillus, acremonium και fusarium.


Οι ονυχομυκητιάσεις αποτελούν συχνή λοίμωξη των νυχιών αφού καλύπτουν το 20% της παθολογίας τους. Εξάλλου, το 30% περίπου των ασθενών που εμφανίζουν μυκητίαση από  δερματόφυτα  πάσχουν συγχρόνως και από ονυχομυκητίαση. Οι φλεγμονές του περιωνυχίου και η δευτερογενής ονυχομυκητίαση από ζυμομύκητες candida στα δάχτυλα των χεριών είναι συχνότερες στις γυναίκες. Η μυκητίαση δημιουργεί πάχυνση των νυχιών (λόγω συσσώρευσης σαθρού υλικού κάτω από τα νύχια), δυσχρωμία (το νύχι αλλάζει χρώμα, γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο), και  ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα).        

Τα συμπτώματα σχετίζονται άμεσα με την περιοχή της μόλυνσης και μπορούν να εμφανιστούν από 2 έως 38 εβδομάδες από τη στιγμή που το άτομο θα μολυνθεί. Δεν είναι όλες οι αλλοιώσεις στα νύχια μυκητιάσεις αφού υπάρχουν καταστάσεις που μοιάζουν οπτικά όπως η τραυματική ονυχία, η ψωρίαση, νόσος
Darier, σύνδρομο Reiter, αλλοιώσεις νυχιών από φάρμακα κ.α
Οι λοιμώξεις του δέρματος που οφείλονται σε δερματόφυτα μπορούν συνήθως να διαγνωσθούν κλινικά από το γιατρό, αλλά η  μικροσκοπική εξέταση ή/και η καλλιέργεια του δέρματος των  νυχιών από την ύποπτη  περιοχή θα μας δώσει την οριστική  διάγνωση. Υποψία ονυχοµυκητίασης, απαιτεί ενδελεχή εξέταση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ορθή διάγνωση. Η διάγνωση θα στηριχθεί στην κλινική εικόνα και τον εργαστηριακό έλεγχο.

Συμβουλές: Τι πρέπει να προσέξει κανείς;  
1) Να κόβετε τα νύχια σας  και να καθαρίζετε τις περιοχές που έχουν πάχυνση.
2) Να προστατεύετε τα χέρια σας στο πλύσιμο των πιάτων (να φοράτε βαμβακερά γάντια 100% και από πάνω αδιάβροχα γάντια).
3) Να σκουπίζετε σχολαστικά τα χέρια σας  και μια φορά την ημέρα να τα φροντίζετε με μια κρέμα ενυδάτωσης.
4) Μη χρησιμοποιείτε το ίδιο ψαλίδι και λίμα για τα υγιή και για τα μολυσμένα νύχια. Τα νύχια που τραυματίζονται, είτε από ένα χτύπημα, είτε επειδή τα κόβουμε πολύ κοντά, μπορούν να προσβληθούν πιο εύκολα από μύκητες.
5) Να μη φοράτε μυτερά παπούτσια, τα οποία πιέζουν τα δάκτυλα των ποδιών σας.
6) Να προτιμάτε τις βαμβακερές κάλτσες, να φοράτε καθαρές κάλτσες κάθε μέρα.
7) Να αποφεύγετε το περπάτημα με γυμνά πόδια σε δημόσιους χώρους, όπως π.χ. τα αποδυτήρια-γυμναστήρια.
8) Η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα νύχια ή από άτομο σε άτομο ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, π.χ. χρησιμοποιώντας κοινές πετσέτες σε κοινά μπάνια, κοινά εργαλεία για μανικιούρ ή πεντικιούρ.



  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: